VEGAŃSKIE NALEŚNIKI BANANWE

Opublikowano: 24-07-2024

Wróć do spisu artykułów


Wegańskie naleśniki bananowe

Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone, kategorię

tłuszczu związaną z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób serca. Mają

również niską zawartość cukru, są źródłem błonnika i zawierają mniej więcej taką

samą ilość białka, jak równoważna ilość gotowanego mięsa.

Dodatkowo orzechy nerkowca zawierają znaczną ilość miedzi, minerału

niezbędnego do produkcji energii, zdrowego rozwoju mózgu i silnego układu

odpornościowego. Są również doskonałym źródłem magnezu i manganu,

ważnych składników odżywczych dla zdrowia kości.

Naleśniki z bananów

Składniki:

4 dojrzałe banany

Banany miksujemy na gładką masę i rozprowadzamy na silikonowych matach, na

kratce dehydratora. Z podanych bananów powinny wyjść dwie kratki. Suszymy 12

godzin w temperaturze 48 stopni. Po wysuszeniu przecinamy naleśniki na 4

części. Przechowujemy w plastikowym pojemniku oddzielone od siebie folią.

Tak przygotowane naleśniki smarujemy kremem z orzechów nerkowca. Wierzch

możemy polać jogurtem kokosowym. Do dekoracji możemy użyć malin, borówek i

orzechów.

Twarożek z nerkowców

Domowy twarożek z nerkowców doskonale zastępuje tradycyjny twaróg. Nadaję

się do nadziewania naleśników. W wersji na słodko może być bazą wegańskich

serników, idealnie kremowych. Wówczas miksuję się twarożek z nerkowców z

gorącą, ugotowaną kaszą jaglaną, która nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji.

Drugą odsłoną takiego serka jest jego wersja na słono. Pomijamy wtedy w

przepisie syrop z agawy i pomarańczę. Zamiast tego dosypujemy ulubione

przyprawy i dodajemy rzodkiewkę oraz szczypiorek. Świetnie pasuje na kanapki i

grzanki- można dodać do niego dowolne, ulubione dodatki smakowe: posiekane

suszone pomidory.

Składniki:

250g orzechów nerkowca, wypłukanych i namoczonych na noc w letniej

wodzie

Sok z połowy cytryny

2 łyżki syropu z agawy

Pomarańcza bez skórki

¼ szklanki mleczka kokosowego

Przygotowanie takiego serka zajmuję dosłownie chwilę. Wystarczy odlać wodę z

namoczonych orzechów i wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera. Kilka

minut i pyszny twarożek gotowy.



Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję