Wegańskie naleśniki bananowe
Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone, kategorię
tłuszczu związaną z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób serca. Mają
również niską zawartość cukru, są źródłem błonnika i zawierają mniej więcej taką
samą ilość białka, jak równoważna ilość gotowanego mięsa.
Dodatkowo orzechy nerkowca zawierają znaczną ilość miedzi, minerału
niezbędnego do produkcji energii, zdrowego rozwoju mózgu i silnego układu
odpornościowego. Są również doskonałym źródłem magnezu i manganu,
ważnych składników odżywczych dla zdrowia kości.
Naleśniki z bananów
Składniki:
4 dojrzałe banany
Banany miksujemy na gładką masę i rozprowadzamy na silikonowych matach, na
kratce dehydratora. Z podanych bananów powinny wyjść dwie kratki. Suszymy 12
godzin w temperaturze 48 stopni. Po wysuszeniu przecinamy naleśniki na 4
części. Przechowujemy w plastikowym pojemniku oddzielone od siebie folią.
Tak przygotowane naleśniki smarujemy kremem z orzechów nerkowca. Wierzch
możemy polać jogurtem kokosowym. Do dekoracji możemy użyć malin, borówek i
orzechów.
Twarożek z nerkowców
Domowy twarożek z nerkowców doskonale zastępuje tradycyjny twaróg. Nadaję
się do nadziewania naleśników. W wersji na słodko może być bazą wegańskich
serników, idealnie kremowych. Wówczas miksuję się twarożek z nerkowców z
gorącą, ugotowaną kaszą jaglaną, która nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji.
Drugą odsłoną takiego serka jest jego wersja na słono. Pomijamy wtedy w
przepisie syrop z agawy i pomarańczę. Zamiast tego dosypujemy ulubione
przyprawy i dodajemy rzodkiewkę oraz szczypiorek. Świetnie pasuje na kanapki i
grzanki- można dodać do niego dowolne, ulubione dodatki smakowe: posiekane
suszone pomidory.
Składniki:
250g orzechów nerkowca, wypłukanych i namoczonych na noc w letniej
wodzie
Sok z połowy cytryny
2 łyżki syropu z agawy
Pomarańcza bez skórki
¼ szklanki mleczka kokosowego
Przygotowanie takiego serka zajmuję dosłownie chwilę. Wystarczy odlać wodę z
namoczonych orzechów i wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera. Kilka
minut i pyszny twarożek gotowy.